Właściwości odżywcze i zdrowotne miodów
Miód ma przede wszystkim duże wlaściwości odżywcze
Ze względu na zawartość cukrów prostych jest zródlem łatwo dostępnej energi
1kg miody zawiera 328kcal.
Glukoza zawarta w miodzie bardzo szybko wyrównuje deficyt energii ,usuwa zmęczenie, uczucie senności.
Fruktoza trafiająca z miodem do organizmu umożliwia odnowienie zapasów glikogenu w wątrobie
przez co narząd ten, odpowiedzialny za odtruwanie organizmu , może działać prawidłowo.
Miód wzmacnia też mięsień sercowy zwiększa jego wydolność.
Zawarte w nim cukry zapewniają dodatkowe zaopatrzenie serca w energię.
Zawarte w miodzie neurohormon - acetylocholina działa na układ nerwowy i powoduje uspokojenie i odprężenie.
Miód powinien byc spożywany zwłaszcza przez dzeci i młodzież gdyż wpływa korzystnie na przyrost wagi, rozwój umysłowy i odporność na choroby.
Ma również działanie przeczyszczające, przyspiesza trawienie, może przyspieszać gojenie się wrzodów żołądka,
Miód zawiera tez żelazo, mangan, kobalt i witaminy z grupy B, dzięki czemu może przyśpieszać tworzenie się czerwonych ciałek krwi.
Magnez zawarty w miodzie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, pomaga też w łagodzeniu stresu.
Miód ma działanie bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze.
Duza higroskopijność i wysokie ciśnienie osmatyczne miodu pozwalają na wykorzystanie
miodu do leczenia ran.
Położony na ranę dezynfekuje ją i odciąga zanieczyszczenia
Dzięki temu nie dochodzi do zakażeń, rany goją się szybciej i nie pozostawiają blizn.
Czysty miód wzbogacony pyłkiem kwiatowym moze łagodzić stany uczuleniowe, a znawet pomaga pozbyć się alergii, zwieksza odporność organizmu na toksyny i chorobotwórcze patogeny.
Fruktoza trafiająca z miodem do organizmu umożliwia odnowienie zapasów glikogenu w wątrobie
przez co narząd ten, odpowiedzialny za odtruwanie organizmu , może działać prawidłowo.
Miód wzmacnia też mięsień sercowy zwiększa jego wydolność.
Zawarte w nim cukry zapewniają dodatkowe zaopatrzenie serca w energię.
Zawarte w miodzie neurohormon - acetylocholina działa na układ nerwowy i powoduje uspokojenie i odprężenie.
Miód powinien byc spożywany zwłaszcza przez dzeci i młodzież gdyż wpływa korzystnie na przyrost wagi, rozwój umysłowy i odporność na choroby.
Ma również działanie przeczyszczające, przyspiesza trawienie, może przyspieszać gojenie się wrzodów żołądka,
Miód zawiera tez żelazo, mangan, kobalt i witaminy z grupy B, dzięki czemu może przyśpieszać tworzenie się czerwonych ciałek krwi.
Magnez zawarty w miodzie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, pomaga też w łagodzeniu stresu.
Miód ma działanie bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze.
Duza higroskopijność i wysokie ciśnienie osmatyczne miodu pozwalają na wykorzystanie
miodu do leczenia ran.
Położony na ranę dezynfekuje ją i odciąga zanieczyszczenia
Dzięki temu nie dochodzi do zakażeń, rany goją się szybciej i nie pozostawiają blizn.
Czysty miód wzbogacony pyłkiem kwiatowym moze łagodzić stany uczuleniowe, a znawet pomaga pozbyć się alergii, zwieksza odporność organizmu na toksyny i chorobotwórcze patogeny.
Osobiście polecam naturalny suplement (który sama stosuję), bogaty w substancje odżywcze
-organiczne-
zawierający:
13 w i t a m i n i 67 m i n e r a ł ó w
pochodzenia naturalnego!!!
aloe vera
zieloną herbatę
skórkę z mangostanu
produkt obfity w antyoksydanty, dzęki czemu skutecznie zwalcza wolne rodniki.
ZOBACZ TU! *** |
LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ
!
Więcej informacji na ten temat:
Elżbieta Drozdowska
507-467-714
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz