Rzeżucha
Rzeżucha to kuzynka kapusty. Ma charakterystyczny, pikantny i ostry smak i kojarzona jest z Wielkanocą.
Warto jednak wiedzieć, że w tej niepozornej roślinie, która hodowana może być na wacie czy ligninie, kryje się mnóstwo wartościowych witamin i minerałów wpływających korzystnie na nasze zdrowie oraz urodę
Rzeżucha to kuzynka kapusty. Ma charakterystyczny, pikantny i ostry smak i kojarzona jest z Wielkanocą.
Rzeżucha – właściwości
Rzeżucha jest rośliną bardzo korzystnie wpływającą na nasze zdrowie i urodę. Polecana jest osobom o szarej cerze, matowych włosach oraz wszystkim tym, którzy czują się osłabieni i zmęczeni.
W medycynie ludowej po rzeżuchę sięgano przy leczeniu owrzodzeń skóry, pasożytów jelit a także w celu dezynfekcji jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Z jej dobrodziejstw korzystano także w leczeniu chorób nerek, bowiem roślina ta działa moczopędnie.
Regularne jedzenie rzeżuchy wpływa na poprawę kondycji włosów. Roślina ta zawiera bowiem siarkę, która wzmacnia i zapobiega wypadaniu włosów.
Wskazana jest także w walce z problemami skórnymi, leczy trądzik, łojotok i inne dolegliwości dermatologiczne.
Rzeżucha to krewna kapusty.
Poza sporą ilością witaminy C kryje w sobie witaminy A, B, K, PP, sole mineralne a także żelazo i magnez.
Ze względu na swój skład, powinna znajdować się w menu zarówno osób dorosłych, jak i dzieci.
Polecana jest palaczom, u których znajduje się znacznie mniej witaminy C, osobom zmagającym się z reumatyzmem, zaburzeniami krążenia, chorobami wieńcowymi, anemią oraz kobietom w ciąży.
Rzeżucha kryje w sobie łatwo przyswajalny jod, toteż powinny ją spożywać także osoby z niedoczynnością tarczycy.
Z uwagi na fakt, iż obniża ona poziom cukru we krwi, warto, by z jej dobrodziejstw korzystali również chorzy na cukrzycę.
Rzeżucha jest także źródłem wapnia, dlatego polecana jest dzieciom i chorym na osteoporozę. Zawiera też chrom, który dna o prawidłową pracę trzustki.
Pamiętać jednak należy, by, jak ze wszystkim, zachować umiar. Zjedzenie zbyt dużej porcji rzeżuchy może przyczynić się do powstania stanu zapalnego pęcherza, toteż każdego dnia należy ograniczyć się do spożycia kilku łyżeczek rzeżuchy.
Jak widać, skład i właściwości rzeżuchy są przeogromne. Już dziś warto zaopatrzyć się dlatego w kilka paczek nasion tej cennej rośliny, tym bardziej, że jej uprawa z pewnością powiedzie się nawet tym, którzy nie mają ręki do kwiatów. Pamiętać należy jedynie o tym, by każdego dnia zwilżyć podłoże, dzięki czemu roślina odwdzięczy się nam bogactwem witamin i minerałów. Samo podlanie nie zabierze nam więcej czasu niż nałożenie kremu, o którym chyba żadna z Pań nie zapomina zarówno rano, jak i wieczorem. Warto podkreślić jednak, że rzeżucha poprawi nie tylko kondycję naszej skóry, ale i zdrowia, o które warto dbać
Rzeżucha – jak uprawiać?
Rzeżuchę można uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i na domowych parapetach dostarczając sobie mnóstwo cennych witamin i minerałów.
Wystarczy zaopatrzyć się w nasiona rzeżuchy ogrodowej, by następnie rozsypać je na talerzu wyściełanym wilgotną watą czy ligniną. Podłoże to należy każdego dnia podlewać, by nasiona nie wyschły zaś naczynie trzymać w ciepłym i jasnym miejscu.
Nasiona rzeżuchy kiełkują bardzo szybko, najczęściej w ciągu jednego dnia, zaś na zbiór należy odczekać 7-10 dni. Obcinając delikatnie pierwsze listki rzeżuchy, damy możliwość zebrania plonu drugi raz. Kolejny należy ściąć nożyczkami tuż nad ligniną.
Rzeżuchę można uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i na domowych parapetach dostarczając sobie mnóstwo cennych witamin i minerałów.
Wystarczy zaopatrzyć się w nasiona rzeżuchy ogrodowej, by następnie rozsypać je na talerzu wyściełanym wilgotną watą czy ligniną. Podłoże to należy każdego dnia podlewać, by nasiona nie wyschły zaś naczynie trzymać w ciepłym i jasnym miejscu.
Nasiona rzeżuchy kiełkują bardzo szybko, najczęściej w ciągu jednego dnia, zaś na zbiór należy odczekać 7-10 dni. Obcinając delikatnie pierwsze listki rzeżuchy, damy możliwość zebrania plonu drugi raz. Kolejny należy ściąć nożyczkami tuż nad ligniną.

Jako że roślina ta bardzo szybko rośnie, w okresie zimowym i wiosennym, kiedy trudno o świeże owoce i warzywa, warto zadbać o posiadanie nasion rzeżuchy uprawiając ją na domowych parapetach i spożywając ją z sałatkami, twarożkiem, do kanapek
polecam naturalny suplement (który sama stosuję), bogaty w substancje odżywcze
-organiczne-
zawierający:
13 w i t a m i n i 67 m i n e r a ł ó w
pochodzenia naturalnego!!!
aloe vera
zielona herbata
mangostan ze skórą
produkt obfity w antyoksydanty, dzęki czemu skutecznie zwalcza wolne rodniki.
ZOBACZ TU! *** |
LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ
!
Więcej informacji na ten temat: !
Elżbieta Drozdowska
507467714
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz