Kapsaicyna
naturalny lek przeciwbólowy i antyrakowy
Uczeni z uniwersytetu w Nottingham (Anglia) przeprowadzili badania nad kapsaicyną podawaną wewnętrznie.
Dotychczas stosowano ją zewnętrznie jako plastry przeciwbólowe w reumatyzmie i artretyzmie.
Podając kapsaicynę wewnętrznie zwierzętom doświadczalnym zauważyli, że chore na nowotwory - zdrowiały.
Otóż okazało się, że kapsaicyna, dostawszy się do organizmu poszukuje komórek rakowych i po ich znalezieniu, zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek.
Kapsaicyna niszczy każdy rodzaj nowotworu, bez względu na to, jaką część ciała zaatakował.
Kapsaicyna jest przede wszystkim stosowana jako dodatek nadający żywności pikantny smak.
Czystej kapsaicyny nie można jednak nabyć jako przyprawy, ze względu na jej toksyczność w większych dawkach.
Jest ona jednak często stosowana przez producentów sosów, przypraw oraz gotowej żywności, gdyż syntetyczna kapsaicyna jest znacznie tańsza od sproszkowanej papryki chili. Produkcja żywności z użyciem czystej kapsaicyny wymaga jednak bardzo drobiazgowej kontroli jej dozowania.
Kapsaicyna zawarta w żywności w niewielkich dawkach pobudza trawienie i "rozgrzewa" organizm, w większych dawkach może jednak powodować uszkodzenia wątroby.
Kapsaicyna i jej pochodne nie są rozpuszczalne w wodzie, lecz tylko w alkoholu i tłuszczach. Ze względu na to, że większość ostrych potraw zawdzięcza swój pikantny smak kapsaicynoidom, próby uśmierzenia uczucia pieczen mogą przynieść zupełnie odwrotny skutek niż pożądany przenosząc kapsaicynę po dłuższym odcinku przewodu pokarmowego. Znacznie lepsze rezultaty uśmierzające można uzyskać przez płukanie ust dowolnym, ciekłym tłuszczem roślinnym lub wypicie szklanki tłustego mleka. Dobre rezultaty przynosi też lizanie lodów. Alkohol, ze względu na swoje rozpuszczające właściwości, okazuje się również skuteczny.
W medycynie kapsaicyna jest stosowana jako lek przeciwbólowy i rozgrzewający, stosowany zewnętrznie - głównie w balsamach i maściach zmniejszających ból stawów i mięśni. Zwykle jest ona dodawana do specyfików w formie ekstraktu z papryki chili.
Obecnie odkryto, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki - tak zwane wanilloidy - potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych.
W dużych stężeniach kapsaicyna jest śmiertelną trucizną.
Symptomy przedawkowania to kłopoty z oddychaniem, sina skóra i konwulsje. Naturalnie występujące stężenia tego związku w ostrych przyprawach i żywności są jednak znacznie poniżej granicznej dawki śmiertelnej. Zbyt wysokie stężenie tego związku w żywności powoduje taką jego pikantność, że uniemożliwia to jej spożycie przez większość ludzi. Powoduje to, że przypadki zatruć kapsaicyną są niezmiernie rzadkie.
Papryka chili (chilli), papryka ostra - owoc jednej z odmian papryki rocznej ('Chili'). pochodzi z Peru (Peruvian hot pepper), uprawiana ze względu na swoje walory smakowe. Jest używana jako przyprawa. Dojrzała ma intensywnie czerwony kolor, a także bardzo ostry smak, za, który odpowiada kapsaicyna.
Jest bodźcem powodującym wytwarzanie endorfin.
Przepis
Papryka chili
1,5 kilograma ostrej papryki, obmyć i pokroić na możliwie najdrobniejsze cząstki, razem z gniazdami nasiennymi, bo połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich (koniecznie w rękawiczkach, a potem kilkakrotnie umyć ręce. Nie dotknąć oka lub miejsc intymnych).
Zalać w słoiku 1,5 litrem oleju szlachetnego, najlepiej z pestek winogron lub lnianego. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce (lodówka) na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając. Zlać płyn do butelki.
Używać 5 razy dziennie, przed każdym posiłkiem, po 1 łyżeczce do herbaty. Popijać wyłącznie mlekiem dla złagodzenia ostrości, gdyż mleko ma właściwości łagodzące.
Można zjeść małą kromeczkę chleba 4×4 cm grubo posmarowaną masłem.
Spożywanie kapsaicyny nie daje żadnych skutków ubocznych ponieważ składniki są naturalnymi produktami spożywczymi.
Habanero
Najostrzejszą papryką jest ,,habanero", ale w Polsce jest niedostępna. Można użyć papryki z olejem. Można je wykorzystać, dodając do surówek, co znakomicie poprawia ich smak. Nie należy się obawiać ujemnego wpływu ostrości papryki na przewód pokarmowitem jest opinia, że ostrość szkodzi. przeciwnie, kapsaicyna doskonale reguluje cały układ wewnętrzny.
Czy wrzodowcy powinny unikać pikantnych potraw?
W raporcie opublikowanym przez "Digestive Diseases and Sciences" przedstawiono sprzeczny z powszechnym przekonaniem wniosek, bo kapsaicyna nie szkodzi, ale wprost odwrotnie - kapsaicyna przyspiesza przepływ krwi w ściankach żołądka, co może pomagać w leczeniu wrzodów.
Ostre potrawy mogą spowodować nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Pikantne jedzenie nie powinno być wskazywane, jako przyczyna wrzodów i innych dolegliwości gastrycznych. W rzeczywistości, twierdzenie wprost przeciwne jest prawdziwe. W badaniach medycznych udowodniono, iż kapsaicyna wspomaga trawienie i chroni żołądek przed wrzodami oraz działaniem alkoholu. Nic więc dziwnego, iż tequilla i ostre jedzenie wprawiają w dobry nastrój. Kapsaicyna ma zastosowanie w medycynie od wieków. Ostre chili były jedną z pierwszych roślin hodowanych w Stanach. Archeologowie uważają, iż w Meksyku jadano chili już 7000 lat p.n.e. Głównym składnikiem starożytnych środków przeciwbólowych i innych leków była właśnie kapsaicyna.
Wszystko jednak co jest robione z umiarem i dotyczy naturalnych środków na pewno nie zaszkodzi!!
zawierający:
produkt obfity w antyoksydanty, dzęki czemu skutecznie zwalcza wolne rodniki.
***
polecam naturalny suplement (który sama stosuję), bogaty w substancje odżywcze
-organiczne-
zawierający:
13 w i t a m i n i 67 m i n e r a ł ó w
pochodzenia naturalnego!!!
mangostan ze skórą
aloe vera
zieloną herbatę
produkt obfity w antyoksydanty, dzęki czemu skutecznie zwalcza wolne rodniki.
ZOBACZ*** |
LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ
!
Więcej informacji na ten temat:
Elżbieta Drozdowska
507467714
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz